Detta fantastiska material!

På gården finns fem tackor, en bagge och två lammungar i nuläget. Vi klipper själva efter bästa nybörjarförmåga och försöker ta till vara på så mycket vi kan. Våren 2019 har vi för första gången tagit lamm och i och med detta ökat beståndet. På sikt hoppas vi kunna njuta av eget kött samt även kunna få vackra skinn att ta hand om. Nedan kan du se lite av det som händer med ullen när den tvättats och kardats!

Tomtepysar

Dessa sköna filurer är tovade med en blandning av färdigfärgad köpt ull och vår egna. Klädnaden på de större tomtarna har våttovats i förväg medan detaljer och sammanfogande skett genom nåltovning. Stoppningen består av en halvstor sten samt ris för att tomtepysen ska kunna stå stadigt och för att kroppen ska gå att forma efter önskemål. Höjd varierar men de är omkring 20 cm höga. 

Till julmarknader gör jag ofta lite mindre tomtar som går att hänga. 

Djur

De flesta djur jag gör byggs upp av ull och ståltråd. Det är perfekt att använda lite sämre kvalité på ull till att bara forma kroppen. Ibland använder jag skumgummi som en innerform som jag sedan nåltovar en yta på. En av de stora fördelarna med att nåltova, eller torrtova som det också kan kallas, är att det går alldeles utmärkt att utföra hantverket halvliggandes i soffan eller sängen, på tåget eller på middagsrasten.

Spånad

Det känns extra kul att faktiskt kunna tillverka sitt eget garn. Jag lärde mig spinna genom att plöja videor på Youtube och ägnade många frustrerande timmar vid en gammal spinnrock från 1800-talet. När jag väl fick chans att provköra en modern rock blev allt så mycket enklare och nu kan fokus ligga mer på de fiber jag använder och dess egenskaper, istället för på att trampa lagom fort.

Jag använder en kardmaskin från Louët och en spinnrock från Ashford.